Poulet Yassa

received_512713733009502.jpeg

Nagyon szerettem volna ismét egy afrikai receptet, de a bőség zavarában nem tudtam, hogy melyik ország melyik ételét válasszam. Annyi ínycsiklandó leírást és képet láttam, hogy hetekig halogattam a döntést. Végül egy szenegáli csirkés receptre esett a választásom, és nem bántam meg - ezt az ételt azóta többször is elkészítettem, a pácot pedig más húsokkal is használtam már. A szenegáli konyhát egyébként nagyban befolyásolta a francia konyha is, hiszen 1960-ig francia kolónia voltak. Jellemző, hogy sok halat használnak az óceán közelsége miatt, és szerencsémre a fűszerekkel sem fukarkodnak. 

Hozzávalók:

  •  3 egész csirkemell, félbevágva (eredetileg egész csirkét darabolnak fel bőröstől-csontostól, de Hollandiában nem kapok ilyet, szóval, improvizáltam)
  • 1 dl mogyoróolaj
  • 4 nagy vöröshagyma, szeletelve
  • 8 ek. citromlé
  • 8 ek. almaecet
  • 1 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma, szeletelve
  • 2 ek. mustár
  • 1 jalapeno vagy hasonló csili karikákra vágva (elhagyható, de frenetikusan jó ízt ad neki)
  • fél tk. cayenne

Az első lépés nagyon egyszerű: keverj össze mindent egy nagy tálban, és hagyd állni a hűtőben egy estét. Másnap vedd ki a marinádból a húst és pirítsd meg kis mogyoróolajon. Add hozzá a hagymákat is (a lé nélkül), majd mikor már szépen megpirultak a hús-és hagymadarabok, add hozzá a marinád maradékát is. Fedd le az edényt és alacsony lángon főzd további 20 percig, míg a hús megfő. Ha szükséges, pótold az elpárolgott levet és sózd meg. Rizzsel tálald, és készülj fel, hogy többször is el kell majd ezt az ételt készítened rövid időn belül!

Jó étvágyat!