Buche de Noel

A fatörzstorta a franciák tradicionális karácsonyi desszertje, amit sok másik országban is jelen van és nagy népszerűségnek örvend, Nagy-Britanniában például Yule log néven ismerik. Ez a torta tulajdonképpen egy piskótarolád kakaós krémmel töltve. Így leírva nem tűnik túl izgalmasnak a sütemény, az eredete azonban annál inkább az. A "yule", vagyis téli napforduló minden kultúrában kulcsfontos szerepet játszott már évezredek óta. Ez volt tulajdonképpen a Karácsony pogány változata, ehhez igazította anno a pápa is a Karácsony dátumát - megpróbálta az ősi szokást vallásos tartalommal megtölteni.

A napforduló idején több kultúrában is egy tuskót helyeztek a tűzhelyre, ami kőris, nyírfa vagy tiszafa lehetett. Ennek folyamatosan, 12 napon keresztül kellett égnie, a jó és a fény győzedelmét szimbolizálva a gonosz és a sötétség felett. Sokan úgy tartják, az égő tuskó megvédte otthonukat az ártó szellemektől és gonosz entitásoktól is, valamint a balszerencsétől. Mivel egy nagyon régi, szerencsét hozó és védelmező szokásról van szó, csak idő kérdése volt, hogy ez a forma a süteményekben is visszaköszönjön. Erre viszont eléggé sokat kellett várni, ugyanis az első feljegyzések a tortáról csak a XIX. századból vannak.  

Hozzávalók:

Krém:

- 2 bögre tejszín

- fél bögre porcukor

- fél bögre cukrozatlan kakaópor

- 1 teáskanál vanília kivonat

Tészta:

- 6 tojás, a fehérje és a sárgája elválasztva

- fél bögre cukor

- 1/3 bögre cukrozatlan kakaópor

- 1.5 teáskanál vanília-kivonat

- 1 csipet só

- negyed bögre cukor

- porcukor

  

Először elkészítjük a krémet, és bemelegítjük a sütőt 190 fokra. A krémhez a tejszínt, a porcukrot, a kakaóport és a vaníliát addig keverjük, míg sűrű és kemény krémet nem kapunk. Tegyük félre a hűtőbe.

A tésztához a tojássárgáját fél bögre cukorral fehéredésig verjük. Keverjük bele a kakaóport,a vanília-kivonatot és a sót. Egy külön edényben félig felverjük a tojásfehérjét, míg puha csúcsokat nem képez a hab. Ekkor lassan hozzáadjuk a negyed bögre cukrot, és addig keverjük, míg kemény habot nem kapunk. Ekkor beleforgatjuk a korábban kikevert tojássárgáját a kakaóporral. A tésztát egy sütőpapírral bélelt lapos tepsiben elegyengetjük, és addig sütjük, míg nyomásra vissza nem ugrik a tészta. Ez nagyjából 15-20 perc.

Egy nem szöszölő konyharuhát kiterítünk és megszórunk porcukorral, és a még meleg piskótát ráterítjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és szorosan, a rövig oldala felől feltekerjük, mint egy csigát. Így tesszük félre hűlni, hogy könnyű legyen majd betölteni. Ha kihűlt teljesen a tészta, terítsük ki (nem baj, ha kicsit megrepedezett, nem fog látszani), és a szélein 1.5, a végén  2 cm-t hagyva beletöltjük és elegyengetjük a krémet. Feltekerjük, a külsejét a maradék krémmel bekenjük, villával mintát húzunk rá, és adott esetben megszórjuk porcukorral még pluszban. Azonnal tálaljuk, míg a tészta nem szívja annyira be a krémet!

Jó étvágyat!